Fengslende farger

HISTORISK BESKYTTELSE

Skape det som er vakkert og bevare det som er verdifullt med maling av KEIM.

HISTORISKE OG TEKNISKE UTFORDRINGER I RENOVERINGEN AV EN GAMMEL BYGNING

De som forstår at fortiden er nøkkelen til nåtid og fremtid, er klar over betydningen av å bevare og renovere historiske bygninger og beskytte monumenter. Å bevare den arkitektoniske arven til våre forgjengere for våre barn er hovedbekymringen for forpliktet monumentbevaring og monumentbeskyttelse, og en stor utfordring for alle som er involvert i renovering av gamle bygninger. Målet med slikt renoveringsarbeid består i permanent beskyttelse og vedlikehold av monumenter eller historiske bygninger, og bevarer dem mot skade og andre bivirkninger. Tross alt bør fremtidige generasjoner også kunne nyte den kulturelle arven og historiske fortiden til bygninger i sin autentiske form, på grunn av denne beskyttelsen. Når det gjelder å restaurere og renovere gamle bygninger, sier det seg selv at materialene som brukes må oppfylle de høyeste kvalitetskravene.

RESTAURERING ELLER RENOVERING?

Det er viktig å skille mellom disse to begrepene, som noen ganger brukes ukritisk. Restaurering av bygninger handler om å korrigere strukturelle feil og deretter øke verdien av bygningen gjennom forbedringer, for eksempel å male fasaden. Gjenopprettere er dedikert til samme oppgave, men på en mer vitenskapelig måte, bevare den arkitektoniske arven uten å endre den. Når du er ferdig med oppførte fasader, bør det gjøres et forsøk på å respektere bygningens antikken og derfor bruke kompatible maleteknikker som bevarer den historiske karakteren. Til dette formål kan mineralmaling uten titandioksid brukes, eller en endelig behandling med glasur, som skaper overflater med en viss dybde og uregelmessighet som forsterker inntrykket av fasadens autentisitet.

«Det er min ambisjon å alltid kunne formidle til fremtidige generasjoner den uforandrede prakten og skjønnheten i de kunstneriske kreasjonene som veltalende vitner om den respektive epoken.»

(Adolf Wilhelm Keim, pioner innen silikatteknologi i 1881)

VÅR ARKITEKTONISKE ARV

Byggeteknikkene fra tidligere tider ble i stor grad bestemt av byggematerialene som var tilgjengelige på stedet, og overflatedesignet ble påvirket av de kulturelle aspektene og trendene på den tiden. Så forskjellige som teknikker, materialer og til og med smak av antikken var på forskjellige tidspunkter og i forskjellige geografiske områder, så er også bevarings- og restaureringskriteriene brukt i dag. Bevisst restaurering betyr fremfor alt størst mulig respekt for historiske materialer. Middelhavsregionen er vuggen til kalk. Det er tradisjonelt brukt til både pussing og maling og har vist seg å være et utmerket materiale i århundrer. Den eksepsjonelle kompatibiliteten og kjemiske reaksjonen av silikatmaling med kalk gjør det til et forutbestemt materiale for bevaring og restaurering av vegger laget av kalk.

KALK OG SILIKAT – TO SOM KOMMER GODT OVERENSN

Kalkmørtel lider av effekten av luftforurensning; Anvendelsen av en silikatmaling fungerer både som et styrkende middel og som beskyttelse mot surt regn og røyk som angriper kalk. På mange områder er det spesielle etterbehandlingsteknikker ved hjelp av kalkmørtel, som ofte pigmenteres i massen. De vanligste etterbehandlingsteknikkene inkluderer sjefing av overflaten, som etterligner murverk, eller sgraffito, som innebærer lagdeling av forskjellige fargede puss og deretter å lage snitt som avslører fargen på laget nedenfor. Gjennom årene har disse pussene lidd av naturlig aldring, smuss og fargetap. Ved å bruke silikatmaling eller mineralglasur, gjenvinner de utseendet til tidligere tider uten å miste sin historiske karakter.

FRESCO RESTAURERING

Det er fortsatt mange eksempler på dekorative eller kunstneriske arbeider på fasader i freskoteknikk. De spenner fra enkle geometriske tegninger til påskuddet av arkitektoniske elementer til billedtegninger, hvorav noen er forbløffende komplekse. Som med pussen har tidens herjinger satt sitt preg på disse kunstneriske uttrykkene. Spesielt finner vi ofte overflater med delvis tap av pussmasse, noe som selvfølgelig også har ført til at overflaten forsvinner. For restaurering eller reintegrering av disse freskene er den mest kompatible teknikken, som ligner på utseende, igjen påføring av silikatmaling eller glasur. De bevarer fasadens mineralkarakter, reproduserer utseendet til fresken perfekt og tillater restaureringsarbeid med maksimal holdbarhet og en aldring som på ingen måte er dårligere enn kalk.

DEN BAROKKE

Hva ville en barokkkirke være uten sine forgylte dekorasjoner? Håndverkere på den tiden jobbet med gullblad på ikoniske bygninger som katedraler og palasser. På mer beskjedne bygninger ble glimmer brukt til å oppnå en lignende effekt. Å gjenopprette disse overflatene igjen står overfor det samme økonomiske dilemmaet som for århundrer siden. En elegant løsning er de metalliske nyanser av KEIM Design-Lasur, som også er egnet for utvendig bruk.

MONUMENTBESKYTTELSE – MED KEIM PURKRISTALAT, DEN OPPRINNELIGE SILIKATMALINGEN

Materialene som brukes til å restaurere og renovere fredede hus og fasader må oppfylle de høyeste kvalitetskrav.

KEIM Purkristalat ble utviklet i 1878 av Adolf Wilhelm Keim, opphavsmannen til silikatteknologi, og har satt standarder for holdbarhet, beskyttelse og fascinerende fargeglans i 140 år. KEIM Purkristalat brukes hovedsakelig til å beskytte historiske bygninger, og har favorisert status blant konservatorer og restauratorer og blir ofte referert til som «kirkemaling».

KEIM Purkristalat henter sin unike kvalitet fra den perfekte balansen mellom sine høyverdige, utelukkende mineralske ingredienser: uorganiske, lette pigmenter, utvalgte mineraler som fyllstoffer og rent flytende kaliumsilikat som bindemiddel.

Men den «originale silikatmalingen» skylder sitt legendariske rykte til de utallige prosjektene over hele verden som i generasjoner har imponerende demonstrert hva som gjør KEIM Purkristalat så unik: lysstyrke og vitalitet selv etter flere tiår – fasader som eldes med verdighet.

KONTAKT OSS

STS – Surface Treatment Systems AS
Professor Birkelands Vei 24C, 1081 Oslo

Telefon: +47 22 05 62 00
E-post: post@sts-surface.no

ÅPNINGSTIDER
Mandag-torsdag kl. 07.00 – 15.30
Fredag kl. 07.00 – 14.00

TRENGER DU BISTAND?

Hvilken type maling skal på de enkelte underlagene og hva må gjøres av forarbeider. Vi tar gjerne gratis befaring for råd og veiledning for våre kunder.

Kontakt: Rune Hagen
Tlf: +47 95 44 88 44
E-post: rune@sts-surface.no

NYHETSBREV

Ved å melde deg på nyhetsbrevet er du sikret å få oppdateringer på nyheter, produkter, og annen informasjon som kan være til nytte. Kurs, seminar osv.

Designet av Rune Hagen – 2022 © STS – SURFACE TREATMENT SYSTEMS AS